top of page
Opstartprotocol

OPSTARTPROTOCOL VOOR VLOERVERWARMING: STAPPEN PLAN!

Opstartprotocol voor vloerverwarming: Stappenplan voor een kloppend opstartprotocol

Een nieuwe vloer van laminaat of pvc en vloerverwarming? Dan is het van groot belang om je te houden aan het opstartprotocol voor vloerverwarming. Op deze manier voorkom je schade aan je nieuwe pvc- of laminaatvloer zoals scheuren of schade door het krimpen of uitzetten. Zoiets wil je het liefst voorkomen natuurlijk. Op deze pagina lees je wat een opstartprotocol voor vloerverwarming is, waarom  het zo belangrijk is en hoe een opstartprotocol voor vloerverwarming verloopt. Je vind daarbij een heel handig stappenplan.

Wat is een opstartprotocol voor vloeren met vloerverwarming?

Het opstartprotocol volgen voor vloerverwarming is belangrijk. Zo kun je schade door de temperatuur voorkomen. Door grote verschillen in temperatuur, kan de nieuwe vloer bijvoorbeeld gaan scheuren, uitzetten of krimpen. Het opstoken van de temperatuur en het opstarten van de vloerverwarming moet daarom langzaam en gelijkmatig gebeuren. 

Handige tip! Ga je bezig met het opstartprotocol voor vloerverwarming? Houd er dan rekening mee dat er altijd wordt uitgegaan van de watertemperatuur van de installatie en niet van de temperatuur van de thermostaat, zo voorkom je alsnog schade op lange termijn.

inspiratie-sidebar2_edited.jpg

Stappenplan opstartprotocol voor vloeren met verwarming

Beginnen met het opstartprotocol voor vloerverwarming vereist allereerst een goede voorbereiding. Je wilt namelijk niet eerder beginnen met het stappenplan dan wanneer jouw nieuwe vloer goed droog is. Anders heb je de kans op schimmelvorming doordat het vocht door de warmte van de verwarming verdampt, dan gaat de vloer kromtrekken. Het is daarom belangrijk om eerst een vochtmeting te doen voordat je gaat beginnen aan het protocol.

Stap 1: Van 2 tot 7 dagen nadat de vloer is gelegd, kan je beginnen met het opstartprotocol, dat geeft de vloer de tijd om te drogen. Zorg ervoor dat de temperatuur van het water in de installatie 5°C hoger is dan de temperatuur in de ruimte. Hoe warm het water is, zie je op de verwarmingsinstallatie.

 

Stap 2: Bij een goed opstartprotocol is het belangrijk dat je de watertemperatuur voorzichtig met 5°C per keer verhoogt. Dat kun je het beste om de 24 uur doen. Deze stap kun je herhalen totdat de maximale temperatuur van het water is bereikt. Dit is 40°C, hieronder zie je meer over de maximum watertemperatuur bij het opstartprotocol.

Stap 3: Zodra je de maximale watertemperatuur na een paar dagen hebt bereikt, kun je verder met deze stap van het opstartprotocol. Zorg ervoor dat je de maximumtemperatuur van 40°C ten minste 1 dag stabiel houdt. In enkele gevallen worden meer dan 24 uur aangeraden, dit is vooral afhankelijk van de dikte van jouw nieuwe vloer.

Stap 4: Als je de maximale watertemperatuur minimaal 24 uur op 40°C hebt gehouden, kun je het protocol voor vloerverwarming gaan afbouwen. Dat doe je door de temperatuur van het water elke 24 uur met 5°C te laten zakken. Je herhaalt deze stappen totdat de start- of minimumtemperatuur van de vloerverwarming is bereikt. Dit is vaak bepaald op 15°C.

Stap 5:  Wil je echt goed voor jouw nieuwe vloer zorgen? Dan is het belangrijk om dit stappenplan nog een keer te herhalen. Twijfel je of dit in jouw geval nodig is? Gebroeders Elken voorziet je graag van advies.

Veelgestelde vragen over het opstartprotocol

Heb je een nieuwe vloer gekocht bij ons en wil je weten hoe je om moet gaan met het opstartprotocol voor de vloerverwarming? Hieronder lees je de antwoorden op de vragen die je kan hebben. Bijvoorbeeld over hoelang het opstartprotocol voor vloerverwarming duurt of wat de maximumtemperatuur van water is tijdens het opstartprotocol. Wij hebben altijd antwoord op jouw vraag.

Maximale watertemperatuur opstartprotocol: 40°C

De maximale temperatuur van het water in de verwarmingsinstallatie is 40°C. Het is belangrijk om je hieraan te houden. Bij een hogere temperatuur kunnen er scheuren ontstaan. Met alle nare gevolgen van dien.

Hoelang duurt het opstartprotocol voor vloerverwarming?

Hoe dikker de vloer is, hoe meer tijd het opstartprotocol in beslag zal nemen. Gemiddeld kun je ervan uit gaan dat het protocol 3 tot 7 dagen kan duren.

Voor welke vloeren is het opstartprotocol noodzakelijk?

Het opstartprotocol is vrijwel voor alle verlijmde vloeren met vloerverwarming belangrijk. Zoals rechte plank vloeren, maar ook bijvoorbeeld voor visgraat pvc vloeren. Bijvoorbeeld met een toplaag van 0.30 0f 0,55 millimeter en een dikte tussen 2.5 tot 10 millimeter. 

Nog vragen naar aanleiding van het opstartprocotol?

Neem dan even contact op.

OPSTOOKPROTOCOL VOOR VLOERVERWARMING: STAPPEN PLAN!

In dekvloeren waar vloerverwarming is ingebouwd, kan de hitte leiden tot barsten als gevolg van veranderingen in lengte door temperatuurverschillen. Om dit risico te verminderen, is het belangrijk om de vloerverwarming geleidelijk aan op te warmen en weer af te laten koelen. Wij adviseren het gebruik van het opstook- en afkoelprotocol, zoals hieronder beschreven.

opstookprotocol

Richtlijnen voor vloerverwarming - opstookprotocol

Dit opwarm- en afkoelplan is best om meerdere keren te doen voordat je een vloerbedekking of -afwerking (zoals kunststofvloeren, tegels, plavuizen, parket, laminaat, marmoleum, etc.) aanbrengt.

Met vloerverwarming bedoelen we hier een warmwatersysteem in de vloer. De vloer boven deze leiding moet minstens 25 mm dik zijn.

In betonnen vloeren met vloerverwarming kunnen barsten ontstaan door temperatuurverschillen. Om dat te voorkomen, moet je de vloerverwarming rustig en gelijkmatig opwarmen. Het is slim om hiervoor het volgende plan te gebruiken.

Een opstook- en afkoelplan voor vloerverwarming baseert zich op de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie, niet op de thermostaattemperatuur in de kamer zelf. Het is slim om het proces voort te zetten tot het water niet warmer is dan 40 °C. Hoewel sommige installatiebedrijven een maximum van 55 °C adviseren, kan dit leiden tot aanzienlijk meer kans op barsten en loslaten. Als het niet absoluut nodig is om 55 °C te bereiken, is het verstandig om het opstookprotocol op 40 °C te houden. Ga zeker niet hoger dan 55 °C, want dit vergroot het risico op schade enorm!

Het opstook- en afkoelprotocol

Stap 1: Start met een watertemperatuur die 5 °C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de betreffende ruimte. De watertemperatuur moet worden afgelezen op de verwarmingsinstallatie.

Stap 2: Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur (of langer) met 5 °C, net zolang tot de praktisch maximale watertemperatuur van 40 °C is bereikt (zie opmerkingen hiervoor).

Stap 3: Houd de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40 °C.

Stap 4: Verlaag daarna de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 °C, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt. Steeds vaker komt het voor dat een vloerverwarmingssysteem ook kan koelen. Bij een dergelijk systeem is het belangrijk (zeker ’s zomers bij hoge temperaturen) dat de afkoelcyclus wordt doorgezet totdat de minimale temperatuur op de verwarmings- en koelunit 15 °C bedraagt.

Stap 5: Wanneer er voldoende tijd beschikbare is, herhaal deze cyclus dan meerdere malen.

Stap 6: Het is verstandig om dit opstook/afkoelprotocol aan de eindgebruiker/ consument te verstrekken ten behoeve van normaal gebruik na de oplevering. Het opstook- en afkoel protocol moet namelijk ook na langdurige stilstand van de vloerverwarming worden gevolgd.

Tabel.png
bottom of page